QR-info-BLOK 2 D- isolatie van bebouwing.

Energie-besparing door isolatie levert financieel ongeveer tweemaal zoveel op als door “groene”energie-opwekking (bv middels zonpanelen) wat weer tweemaal zoveel oplevert als de energiewissel van aardgas naar elektra.

Woningen van vóór 1975 zijn gebouwd zonder isolatie. Maar wordt woningisolatie straks verplicht? Nee, maar door spouwmuurisolatie, vloer- of dakisolatie aan te brengen, valt de energierekening wél lager uit. Maar als de woning té goed ingepakt is, wordt het binnen té warm en zal men dus willen koelen. En voor mechanische koeling is dan weer meer stroom nodig.

Een stappenplan kan m.i. het beste beginnen met woningen zo comfortabel mogelijk te maken. Om daarna te kijken of er nog meer nodig is. Er zijn vele oplossingen met verschil per huishouding en woning. Een bestaande koopwoning omvormen tot een aardgasvrije komt op een investering welke pas na vele jaren is “terugverdiend”.

In Nederland wonen we met ruim 17 miljoen mensen in ongeveer 7,7 miljoen woningen waarvan zo’n 3,3 miljoen huurhuizen. In de grote steden woont de meerderheid in een huurwoning. In het verduurzamingsproces hebben de woningbouw-corporaties de belangrijkste rol. Huurders hebben in de regel een smalle beurs en kunnen niet naast hun huur ook nog de kosten van ingrijpende isolatie-maatregelen dragen. Ze zijn afhankelijk van de financiële mogelijkheden of luimen van de huurbaas (veelal een corporatie of stichting).

Woningverhuurders zijn heden ten dage nog steeds niet verplicht om de isolatietabel van hun bezit met tenminste twee treden te verbeteren. En de opgelegde afdracht van huurgelden (huurdersbelasting) aan het Rijk verzwakt hun mogelijkheid tot nieuwbouw van betaalbare huurwoningen, de betaalbaarheid van groot onderhoud en duurzaamheids-aanpassingen van bestaande huurwoningen.