QR-info-BLOK 2B aardgas-1

Wat is methaan en waar komt het vandaan?

  • Aardgas wat thuis wordt gebruikt voor verwarming en om mee te koken is hoofdzakelijk METHAAN.
  • Met methaan wordt ook stroom opgewekt.
  • In de veeteelt komt methaan vrij door het boeren van koeien bij het verteren van gras.
  • Bij olie- en gaswinning komt het vrij door lekkages.
  • Moerassen scheiden methaan af: te zien als bubbels in het water.

Het kabinet wil, veel eerder dan was gepland, dat er een eind komt aan gaswinning in Groningen. Minister Wiebes gaat uit van medio 2022.  Minder gas winnen uit Groningen moet, maar dat schept wel een probleem: hoe te voldoen aan de exportverplichtingen aan Frankrijk, Italië en Zwitserland? Vanwege een grotere export en de teruglopende eigen productie in Groningen zal Nederland steeds meer gas gaan importeren. Maar als een Nederlands gaswinningsbedrijf gas of olie uit eigen bodem wint, is dat voordeliger voor de schatkist en het beperkt de noodzaak tot importen uit andere landen zoals Rusland.

Het Russische staatsbedrijf Gazprom kan via pijpleidingen ons land probleemloos bedienen. Rusland speelde in op de grotere vraag naar gaslevering door aanleg van nieuwe pijpleidingen, waaronder Nord Stream-2 in 2019. Het hoog-calorische Russische gas, aangelengd met stikstof of waterstof, wordt onder Norg opgeslagen voor doorleverantie. Dus: “van-het-gas-los” hoeft nog lang nog niet, nog lang nog niet….

Nederland werd van exporteur een netto gas-importeur. En is dus veel meer i.p.v. veel minder afhankelijk van Russisch gas. Voor de omzetting van hoog-calorisch gas uit RUSLAND naar laag-calorisch gas (bestempeld als pseudo-Gronings-gas) moeten meerdere dure stikstoffabrieken worden gebouwd. Het gaat uiteindelijk om hoog-calorisch gas waaraan een dosis STIKSTOF moet worden toegevoegd om de mindere eigenschappen van het hier gebruikelijke Groningse aardgas te benaderen. Ook zijn er geruchten dat met WATERSTOF zou kunnen worden aangelengd.

Anno 2019: Zag je wél, dat Vermilion de prognose van winning van resten aardgas uit kleine velden links en rechts van Drachten plotseling tot het tienvoudige verhoogde? Waarschijnlijk wil dat Canadese bedrijf schuin gaan boren onder de stad Drachten voor versnelde en grotere gaswinning. Merkwaardig, omdat de gaswinning rond Drachten van jaar op jaar vermindert omdat ook die kleine velden uitgeput raken.